Dissar Quiz

Jag tillhör inte de flitigaste användarna av Facebook direkt. Men det är ett roligt sätt att se om ens nuvarande och tidigare kompisar lever. Även om jag personligen föredrar LinkedIn.  Och anledningen till det är att LinkedIn har en professionellare och seriösare inriktning.


Jag tillhör kategorin som gärna skulle vilja förmedla enbart positiva nyheter och infallsvinklar. Jag drömmer om att vara en riktig Hissare, men i dag ska jag i stället ta på mig rollen som Dissare.


Det är dags att dissa begreppet Quiz. För er som är lyckligt ovetande så är det ett fenomen, vad jag vet mestadels förekommande på Facebook, där personen genom att svara på frågor får reda på

•·         vilken glass man är

•·         vilket yrke man är

•·         hur man kommer att dö

•·         vilken bil man är

•·         vilken sport man är

•·         vilken politiker man är

•·         vilken artist man är

•·         vilket klädesplagg man är

•·         ...


Ja ni ser ju själv vikten av att få svar på ovanstående frågor J. Om riksbankschefen undrar var inflationen tagit vägen nu när vi närmar oss deflation så vet jag svaret. Inflationen ligger i antalet Quizar på Facebook.  


Jag väljer därför att dissa Quizar.


Håller ni med mig?


Per Joehns - Er filosofiske vän på nätet som har för mycket annat att göra för att ha tid att ta reda på vilken glass jag är.


Skapas mångfald med enfald?

Ibland blir vissa saker mer komiska än vad de behöver vara.


Att främja mångfald har blivit ett mantra som basuneras ut i tid och otid. Vad som läggs i begreppet mångfald är inte alltid så viktigt, bara det främjar mångfalden. Jag har egentligen inte funderat så mycket över detta utan har ryckts med i hurrarropen till mångfalden. Och min inställning är fortfarande att mångfald är bra.

Det komiska, eller kanske ironiska, i mångfaldsarbetet är att det ofta hanteras med enfald.

För att nämna några exempel ur verkligheten så jobbar man med att få fler kvinnliga företagare genom att skapa nätverk för enbart kvinnliga företagare. Fler skall kvinnor ska ta plats i styrelser och ledande befattningar genom nätverk där endast kvinnor är välkomna.

Hur ska vi män då se potentialen och inte hoten i mångfalden?


Molntjänster

En sak man fick lära sig på högskolan var att paradigmskiften var stora saker som inte sker allt för ofta. Men när de sker så förändrar de verkligen vardagen för de som berörs.


Cloud Computing, eller molntjänster som det benämns på svenska, är definitivt på väg att bli ett paradigmskifte.


Cloud computing innebär att programvara och it-tjänster utvecklas och installeras i en central driftsmiljö. Inget nytt under solen egentligen. Det är många år sedan vi slutade att installera alla program på varje enskild PC, i alla fall inom lite större organisationer. Visst är det så att merparten av all programvara körs på enskilda datorer, men allt mer körs i centrala Citrix lösningar, eller i liknande system. Redan i IT-stormen kring millennieskiftet så fick vi lära oss att bankärenden sköts enklast via internet, aktier köper vi hos nätmäklaren, projekthantering utförs på projektplatsen.se etc.

Men Cloud Computing innebär så mycket mer. Dels handlar det om att driftsmiljön inte återfinns hos det enskilda företaget utan läggs i stora världsomspännande driftsmiljöer där aktörerna heter Google, Microsoft, Amazon, IBM etc. Dels handlar det om utvecklingsmiljöer där tjänsten för att hantera säkerhet, databastjänster, inloggning och integration ligger inbyggt i tjänsten istället för att varje leverantör skall bygga sina egna rutiner kring detta.


Min första reflektion kring Cloud Computing var återhållsam och med en lite touch av "ännu ett modebegrepp i mängden" men jag tror att det är en metod som är här för att stanna. Och den kommer med all sannolikhet att rita om kartan för de företag som i dag livnär sig på att sälja it-tjänster.

Permalogic kommer vi att följa utvecklingen och se vad molnet har att erbjuda.

Läs mer...


Spotify säljer musik

 För inte så länge sedan skrev jag och lovordade den svenska musiktjänsten Spotify.

Nu kommer indikationer på att Spotify påbörjat samarbetet med brittiska företaget 7digital för att kunna erbjuda användaren att köpa mp3 låtar som är kopieringsfira. Stämmer ryktet så uppfyller Spotify för mig tre viktiga kriterier.

  1. Möjligheten att legalt lyssna på musik som jag inte har i min egen skivsamling. Och detta på ett oerhört flexibelt sätt oavsett om jag är hemma eller på kontoret.

  2. Möjligheten att köpa de nyupptäckta guldkornen

  3. En käftsmäll till skivindustrin som vägrat se möjligheten med nya affärsmodeller.

Läs mer...

RSS 2.0