Ekonom, Ingenjör eller Kändis?
Frågan i rubriken av ser vilken bakgrund man bör ha om man siktar på att bli en framgångsrik ledare/chef. Att få möjlighet att no the som modernt kallas Top Management.
Sätter vi oss ner och tittar i historieböckerna så har 1880-talet och större delen av 1990-talet varit ingenjörernas tidevarv. Kreativt och gediget ingenjörsarbete ligger bakom framgångar som Nobel, Volvo, Aga och Bahco. Vinstgivande organisationer byggdes upp långsiktigt med ett gediget patent i botten.
Sen kom 80-talets Yuppie och förändrade tidsperspektivet. Det var inte längre långsiktig avkastning som värderades högst. Istället handlade det om snabba klipp där kortsiktiga värderingar fick en allt mer central roll. Nu fick ingenjören se sig omsprungen i korridorerna på HK av en till synes aldrig sinade ström av nyvakna yuppies. Efter en tillfällig formsvacka efter fastighetskrisen så vaknade dessa snabbfotade ekonomer åter till liv och satte tänderna i finniga IT-Entreprenörer. Mixen av banbrytande tekniska landvinningar på Internet och möjligheten att snabbt få upp värdet på firman fick yuppien att byta ut sitt visitkort och istället skriva RISKKAPITALIST. Som alla trendforskare vet så kommer och går trender ungefär i takt med att normal Svensson byter bil. IT-Bubblan sprack och efterlämnade ett stort vakuum.
Då hände det som ingen trodde skulle hända. In på arena stiger Media. Och precis som min far brukar fråga sig vem Marknaden är när börsen faller och vem Icing är när Brynäs får ett domslut mot sig, så frågar jag mig ibland vem är media. Hur som helst så har kändisskapet lyfts fram som en maktfaktor av media. I dag är det lika stor chans att nå en topp position i näringslivet genom att börja sin bana som programledare för Hjärnkontoret, göra ett seriöst inhopp i Big Brother eller avsluta en framgångsrik idrottskarriär som att föra en anonym tillvara i korridorerna på KTH eller Handels.
Jag ska inte ge något svar på om det är Ekonomen, Ingenjören eller Kändisen som är den givna vinnaren i dragkampen om att inte bara nå en position i näringslivet, utan även kunna leverera.
Upp till debatt! Vad tycker du? Jag har min uppfattning som jag gärna delger er. Men först vill jag veta vad ni tycker.
Avslut...Uppstart
Som jag antydde i mitt förra inlägg så är det lite som händer i mitt liv just nu.
Tack och hej!
I fredags (7/9-07) så var det dags för mig att säga tack och hej då till min arbetsplats (Agda Lön AB) sedan åtta år tillbaka. Tänk vad åren går. Under dessa åtta år så har jag hunnit utvecklas från en relativt oerfaren programmerare till en mer eller mindre självgående konsult som brinner för såväl verksamhetsfrågor som tekniska lösningar.
Varför byter man jobb? Kanske för att arbetskamraterna inte är trevliga, arbetsuppgifterna tråkiga eller ett oemotståndligt erbjudande från en konkurrent.
Men NEJ jag kan inte skriva under på något av de ovan nämnda. Arbetskamraterna har varit och är fantastiska. Arbetsuppgifterna roliga och något fett fallskärmsavtal fick jag tyvärr inte med mig i mitt nya anställningskontrakt. I och för sig tur med tanke på att jag tror jag inte är typen som vågar hoppa fallskärm.
Istället känns det mer som en relation där jag känner att jag vill utvecklas inom andra områden. Vem har inte någon gång under sitt stormiga kärleksliv blivit dumpad med den kommentaren... "Jag känner att vi behöver ta en paus i vår relation.".
Jag har ju läst 80p Organisation & Ledarskap och det är vilja att utveckla denna del som fått mig att ta steget. Och vem vet, kanske så möts jag och Agda i en ny relation framöver. Den som lever får se. No hard feelings här inte.
Tystnad i klassen...
Jag vet... jag jan höra mina kompisar tänka högt...
- Ska han plugga nu igen
- Blir han aldrig färdig
- Hur orkar han
- Per, tänk på att även familjen behöver tid
- Är det läge nu när du ska byta jobb
Och jag lovar, alla ovanstående frågor har behandlats av mitt dåliga samvete innan jag beslutade mig för att åter igen sätta mig i skolbänken. Även den här gången vid Växjö Universitet, även denna gång på distans. Det som står på schemas är Företag & Marknad.
Familjen, kompisar - Jag lovar med dessa ord på heder och samvete att det inte ska gå ut allt för mycket över er. Men jag känner att ekonomi är ett av de ämnen som jag verkligen víll skaffa mig mer kunskap kring för att få göra det jag vill i framtiden... Håll tummarna för mig...
Och så var det det där med nytt jobb...
Sedan i måndags arbetar jag som verksamhetskonsult på SYSteam i Helsingborg. En utmaning där jag möter en ny teknik och ett delvis nytt verksamhetsområde. Rollen är den samma att som konsult kunna möta såväl verksamhetsfrågor som tekniska frågeställningar. Hur det känns, hur det kommer att bli? Ja, den frågan är nog för tidig att svara på. Men jag lovar att återkomma med fler rapporter när jag vet vad merparten av mina arbetskollegor heter.
Jag har i alla fall fått all anledning att damma av ett av mina gamla ordspråk, ett ordspråk som jag för övrigt hoppas att jag får användning för lite oftare i framtiden.
"För att utvecklas gäller det att för en stund våga släppa fotfästet, släpp det dock inte mer än att du kan nå nästa nivå eller med en lätt omskakning falla tillbaka på den nivå från vilken du hoppat!"
/Per Joehns